Geçtiğimiz son 5 yıl içerisinde gerçekleşen gelişmeler ve son 2 yıldır devam eden küresel COVID-19 pandemisi, oyun firmalarının karını, oyun sektörünün ise canlılığını artırdı. Pandemi nedeniyle evde geçirilen sürenin artması, çoğu kişiyi vakit öldürmek adına konsol ve bilgisayar oyunlarına yöneltti. Elbette tek neden COVID-19 değil, bu talihsiz olay oyun sektörüne sadece bir motivasyon kaynağı oldu. Bazı büyük firmalar belirli oyunlarda geliştirmeler sağlayıp belli oranlarda indirimler uyguladı ve sonuç olarak oyun konsolları, oyunların satın alınabilirliği de önemli ölçüde yükseldi. Ülkemizde bu durum, küresel çapta olduğu kadar uygun fiyatlandırmalar üzerinden aksiyon görmese de bunun ana kaynağının döviz kurlarındaki artış olduğunu unutmamak gerekir.
Türkiye'nin en geniş kapsamlı oyun fiması Foxngame olarak elbette tüm bu döviz kurları artışı ve belirli indirim oranlarının yetersizliğinin farkındayız. Bu yüzden kurulduğumuz ilk günden günümüze kadar tamamen oyuncuların en uygun fiyatlar üzerinden oyunları satın almasını hedeflemekteyiz. Sitemizde geçirdiğiniz zaman boyunca, sitemizde yer alan ürünlerin de diğer alternatif rakiplerimize göre daha uygun fiyatlardan sunulduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Bu makalemizde ise sizlere dünya üzerinde oyun sektöründe aktif olan en büyük oyun firmalarını derledik. İstatistiklerden yola çıkarak 2020 yılında elde edilen verilere göre oyun sektöründe ve bu sektöre ait yan ürünlerde 130 milyar dolarlık bir satış sağlanmış. Henüz 2021 yılı tamamlanmadığı için 2021 yılına ait istatistikler paylaşılmadı, önümüzdeki 2022 yılının başlarında bu istatistiklerde paylaşılacaktır.
Aşağıda gördüğünüz en büyük oyun şirket listesi 2021 yılı verileri baz alınarak listelenmiştir ve en büyük ilk 10 şirketi kapsamaktadır;
1) Sony (Tokyo, JAPONYA)
Dünyanın en büyük tüketici elektroniği ve profesyonel elektronik üreticilerinden biri olan Sony, ayrıca dünyanın en büyük oyun konsolu üreticisi, dünyanın ikinci en büyük video oyun yayıncısı ve en kapsamlı medya şirketlerinden biridir. Japon teknoloji devi, 2020'de piyasaya sürülen ve dünyanın en popüler yeni nesil video oyun konsolu haline gelen PlayStation 5 ile geçen yıl 25 milyar dolar gelir elde etti.
2) Tencent Games (Shenzhen, ÇİN)
Çin merkezli bilişim şirketi Tencet, dünyanın en çok oynan mobil battle royale oyunu PUBG Mobile’ın geliştiricisi ve dünyanın her yerinde milyonlarca oyuncuya sahip popüler moba oyunu League of Legends’in geliştiricisi Amerikan video oyun stüdyosu Riot Games’in sahibidir. Aynı zamanda Activision Blizzard ve Epic Games gibi çeşitli oyun şirketlerinde de hisse sahibidir.
3) Nintendo (Kyoto, JAPONYA)
Japonya merkezli oyun devi Nintendo, sektöre 1889 yılında el yapımı oyun kartları üreticisi olarak giriş yaptı. Günümüzde dünyanın en büyük video oyun şirketlerinden biri olan Nintendo, kendi oyun konsolunu üreterek hizmet vermekte ve konsola özel oyunlar yaparak kâr elde etmektedir. Öyle ki şirket, 2013 yılı itibarı ile 660 milyondan fazla konsol ve 4.15 milyardan fazla oyun satışı gerçekleştirmiştir.
4) Microsoft (Albuquerque/New Mexico, ABD)
Herkesin bildiği, dünyanın en büyük yazılım şirketi olan Microsoft, 2001 yılında Xbox Games Studios’u bünyesine dahil ederek, oyun sektöründe 11.6 milyar dolar kar elde etti. Oyun geliri öncelikli olarak yeni nesil Xbox Serisi X/S satışları tarafından elde edildi ancak şirket, ek olarak kendi video oyunlarını da geliştirdi. Buna en iyi örnek Microsoft ait olan İsveçli geliştirici Mojang Studios tarafından yayınlanan Minecratf’tır.
5) Activision Blizzard (FRANSA)
2008 yılında Amerikan video oyun şirketleri Activision ve Blizzard Entertainment’ın birleşmesiyle kurulan Activision Blizzard, Android ve iOS gibi çeşitli platformlarda oyun geliştirmesiyle ünlüdür.
6) Electronic Arts (California, ABD)
EA, Fifa serisi ile dünya çapında en çok marka bilinirliği olan firmalar arasında yer almaktadır. Spor oyunları denilince akla ilk gelen firma Electronic Arts'tır.
7) Epic Games (Kuzey Carolina, ABD)
Daha önceleri Potomac Bilgisayar Sistemleri olarak bilinen Epic Games, Unreal Engine oyun motorunun sahibi olan bir oyun firmasıdır. Popülerliğini, son yıllarda oluşturduğu oyun platformu Epic Games Store ve Fortnite oyunu ile oldukça artırmıştır.
8) Take-Two Interactive (New York, ABD)
Take-Two Interactive, Rockstar Games, 2K gibi büyük oyun geliştirme firmalarını bünyesinde bulunduran bir kuruluştur. Dünya genelinde oldukça popüler olan GTA 5 ve Red Dead Redemption 2 serilerin arkasındaki üst kuruluştur.
9) Sega Sammy (Tokyo, JAPONYA)
Japonya merkezli holding şirketi Sega, Football Manager, Total War gibi popüler serileri bünyesinde barındıran bir oyun firmasıdır. Popülerliğinin büyük bir kısmına bu oyunlar sayesinde sahiptir.
10) Bandai Namco (Tokyo, JAPONYA)
Bandai Namco, Tekken, Dark Souls, Dragon Ball gibi oyun serileri ile günümüz popülerliğini kazanmış, oyun sektöründe oldukça köklü firmalar arasında yer almaktadır.
Yukarıda gördüğünüz tüm firmalar güncel verilere göre listelenmiş olup, her biri kendi alanında oldukça başarılı oyun firmalarıdır. Bu makalede amaçlanan ise bu firmaları birbirleri ile kıyaslamak veya hangi firmanın en iyi olduğunu saptamak değildir. Makalede adı geçen firmaların hepsi oldukça başarılı ve kendi oyun türleri sayesinde kendi oyun alanlarını oluşturarak oyun sektörüne önemli katkılarda bulunan firmalardır. İlerleyen tarihlerde umarız ülkemiz içinden de başarılı oyun firmaları bu firmalar arasında yer alır ve başarılı noktalara gelir.